Zeci de familii din comuna dâmbovițeană Lungulețu au ajuns la capătul răbdării, sătule să tot asiste neputincioase cum gospodăriile li se surpă an de an. Pereții caselor stau să cadă în orice moment, se plâng oamenii.
După asaltul târziu al iernii, care a adus multă zăpadă, încălzirea bruscă a topit nămeții, mai apoi a plouat din belșug, așa încât oamenii s-au confruntat cu amenințarea unor inundații de proporții. Amenințare care, în cazul unora, s-a și materializat, grădinile și curțile oamenilor fiind acoperite de ape. Disperați, au cerut sprijinul administrației locale, însă n-a durat mult până au regretat solicitarea. viceprimarul ar fi făcut un șanț cu buldoexcavatorul, într-una dintre grădini, moment în care apa a curs în toate direcțiile și a inundat gospodăriile. Apoi, șanțul a fost astupat, dar era prea târziu.
Așadar, nu doar că nu a rezolvat problema, dar a afectat și mai multe gospodării. Așa ”gospodar”, mai rar! Primarul comunei, Vlad Ion, nu pare nici el prea convins de necesitatea rezolvării problemei.
„De când știu eu, din moși-strămoși, așa e acolo. Se inundă mereu pentru că este câmp, iar apa nu are unde sa se scurgă. Acolo cred că iese apă și din panza freatică„, spune edilul, în cel mai mioritic și fatalist stil cu putință.
Nemultumirile oamenilor au la bază și indolența autorităților locale, care, de 12-13 ani, ridică neputincioase din umeri. În anul 2005 au fost inundate zeci de locuințe din zonă, însă administrația locală nu a considerat că se impun măsuri de combatere, pe viitor, a amenințării de acest gen.
Principala problemă este lipsa șanțurilor care să preia șuvoaiele și să le devieze departe de gospodării. Chiar dacă localnicii au șanțuri pe la porți, acestea nu duc nicăieri, iar apa se strânge în zonă.
O soluție relativ ușor de aplicat ar fi cea recomandată de specialiști în 2005, respectiv săparea unor șanțuri de doi metri adâncime pentru a capta toată apa. Specialiștii au propus, aleșii au promis, dar lucrarea nu s-a făcut. Ca pe la noi.
„Nu avem cum să facem șanțuri pentru că, în aval, apa nu are unde sa se scurgă… Dâmbovița este aproape! Oamenii ar putea să meargă să ia piatră și să își înalțe gospodăriile. Cei care au înălțat nu sunt inundați”, se disculpă primarul comunei. Scuze care nu-i ajută cu nimic pe oameni. Unii dintre ei au plecat la rude. S-au săturat să tot joace rolul de Sisif: scot apa pe o parte și le intră în case pe alta!