Scandalul evaluării inspectorilor școlari continuă și capătă accente grotești. Evaluările din educație seamănă tot mai mult cu epurările din anii ’50. Miza: (re)aducerea educației sub control politic.
Scriam, cu ceva vreme în urmă, că neregulile constatate în urma acțiunii de verificare făcută de Corpul de Control asupra respectării Metodologiei privind evaluarea activităţii managerial desfăşurată de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic, au atras reacția promptă a Ministerului Educației, care a decis anularea evaluării, reluarea procesului de evaluare după revizuirea metodologiei de evaluare și efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate. Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației anunța că această evaluare a fost viciată de nereguli care îmbracă forme penale.
Cum orice minune ține doar trei zile, la scurt timp după cele enunțate, a urmat o a doua…”evaluare” a inspectorilor școlari generali, a adjuncților acestora și a directorilor caselor corpului didactic, care s-a dovedit a fi doar o altă tentativă grotească de politizare a învățământului românesc. Demersul ministrului ”pamblică” este cu atât mai hidos cu cât, pentru a face loc trepădușilor cu trei trandafiri pe carnetele de partid, sunt sacrificați cu bună știință dascăli valoroși, mulți dintre ei excelenți manageri. Și nu doar că se încearcă înlăturarea lor din funcție, dar sunt puși în situația ca, după decenii de catedră, să le fie anulat dreptul de a ocupa funcții de conducere sau de a primi salarii de merit. Și asta doar pentru că un ministru agramat dorește să fie pe placul celor care i-au pus pe cap o pălărie mult prea mare.
Situația este de-a dreptul dramatică în țară, toți inspectorii școlari generali și inspectorii generali adjuncți care au ocupat prin concurs, în guvernarea PSD, posturile – dar nu sunt membi ai partidelor de la putere – au primit calificative care nu le permit sa mai ocupe posturile, nici acum nici în viitor.
În această situație se află și prof. Sorin Ion, inspector școlar general la IȘJ Dâmbovița, care după ce-a de a dua evaluare a primit doar calificativul BINE. Ceea ce îi blochează orice tentativă viitoare de a ocupa această funcție, oricte concursuri ar câștiga.
Una dintre cele mai sonore voci dintre cele care au criticat zilele acestea înfeudarea învățământului românesc îi aparține deputatului de Dâmbovița Cezar Preda, președinte al grupului PPE din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Cezar Preda, deputat liberal, s-a declarat scandalizat de manevrele demne de perioada epurărilor staliniste, prin care capii inspectoratelor școlare neagreați de PSD & ALDE, sunt batjocuriți.
”Avem aici (în Dâmbovița, n.r.) un inspector general, Ion Sorin, profesor de matematică, căruia eu personal puteam să îi reproșez, ca președinte de organizație și apoi ca deputat de Dâmbovița, o lipsă de implicare în activitatea politică. Dar niciodată, acestui om, nu am cum să îi reproșez activitatea profesională. (…) dar să îi dai domnului Ion Sorin, profesor de matematică eminent, calificativul BINE, astfel încât el să nu mai poată să ocupe niciodată funcția de inspector general, el să nu poată să ia salariu de merit ca profesor de matematică, mie mi se pare un abuz fără margini”, a declarat Cezar Preda, subliniind că în țară sunt mult mai multe astfel de cazuri, unele chiar mai grave.