fbpx

Platformă de știri și opinii

DB| Copacii, singurele ”victime” ale codurilor (roșu și galben) de vânt. Vezi unde (foto-video)

in Actualitate/Utile by
Banner

Încă un episod de cod roșu de vânt a fost consemnat (și) în județul Dâmbovița. Doar în zona montană (peste 1500 de m) a județului a fost cod roșu de vânt puternic ( interval orar 06.00-18.00, 24 februarie), în vreme ce în restul județului a fost ”doar” cod galben de vânt. Dacă în zona montană, vântul a suflat la rafale chiar și cu 180 km/h, în zonele mai joase au fost doar 60-70 de km/h. Singurele ”victime”, ale noului episod de vânt puternic, în județul Dâmbovița, sunt copacii.

Bucegi

În zona montană, de la granița județelor Dâmbovița și Prahova, vântul puternic a culcat la pământ sute de copaci. A fost nevoie de aproximativ o săptămână ca, spre exemplu, pe DJ 713, drum ce este la granița din Dâmbovița și Prahova (Trans Bucegi), să fie îndepărtați de pe șosea copacii doborâți de vânt (foto). Acest lucru se întâmpla după episodul de cod roșu de vânt din 5-6 februarie.

Bugegi și DJ 713 (14 februarie 2020), sursa-facebook

Noul episod de vânt extrem de puternic (23-24 februarie) a doborât la pământ alți copaci, în Bucegi, pe DJ 713. Conform unor informații, în zona cabanei ”Cuibul Dorului” câțiva copaci, căzuți la pământ, împiedicau circulația,în dimineața zilei de 24 februarie.

În schimb în zona mai înaltă vântul a doborât sute de copaci, acolo unde deja erau crete goluri, în pădurea montană, după episodul de vânt (cod roșu) din data de 5-6 februarie.

În rest nu au fost semnalate probleme grave (cel puțin până la momentul actual).

Târgoviște

Târgoviște-24 februarie 2020 (înainte si după taiere copac)

La Târgoviște s-a luat însă o măsură preventivă, tot din cauza codului de vânt puternic (unul galben în cazul reședintei de județ dâmbovițene).

Se pare ca rafalele puternice de vânt, din ultimele 24 de ore, au făcut să cedeze și un arbore secular, din imediata vecinătate a sediului primăriei Târgoviște. Copacul s-a înclinat periculos, înspre sediul administrației locale, iar în această dimineață (24 februarie) a fost solicitat ajutorul celor de la ISU Dâmbovița, ce se pare că au luat decizia de a doborî bradul. (vezi video)

Bradul,  ce avea  peste 100 de ani de viață, conform unor informații, fiind plantat în jurul anului 1900, a fost culcat la pământ. Cu toate acestea, se pare că arborele (aproximativ 10-15 metri înălțime) era destul de sănătos. Indiferent de situație, bradul secular este una dintre ”victimele”, fie și doar colaterală,  a noului episod de cod de vânt puternic, sub  a cărui incidență  s-a aflat și județul Dâmbovița.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top