fbpx

Platformă de știri și opinii

Monica Ilie critică ”mascarada pusă la cale de PNL”

in Actualitate/Opinii/Politică by
Banner

După demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură, săptămâna trecută, am asistat la o inflație de scenarii privitoare la ce se va întâmpla în continuare. Mai toți analiștii scenei politice au căzut de acord, însă, asupra unui aspect: cel mai probabil, președintele Iohannis îl va desemna prim-ministru tot pe Ludovic Orban iar acesta din urmă se va prezenta cu aceeași listă de miniștri, ca în cabinetul demis.

Dacă cea dintâi predicție a fost validată la scurt timp de către președinte, care l-a desemnat tot pe Ludovic Orban pentru formarea unui nou Guvern,  cea de a doua și-a dovedit validitatea astăzi.

Ludovic Orban, premierul desemnat, a prezentat azi, în ședința conducerii PNL, lista miniștrilor și programul de guvernare pentru ceea ce presa a numit ”Guvernul Orban II”

După ce propunerile au fost validate de conducerea PNL, lista miniștrilor și programul de guvernare au fost depuse la Parlament, urmând ca Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului să stabilească calendarul procedurii de învestire a guvernului.

Deși se știa, cu o probabilitate apropiată de 100%, cum vor arăta lucrurile, desemnarea lui Ludovic Orban și, mai ales, decizia acestuia de a se prezenta în Parlament cu aceeași miniștri și același program de guvernare, a stârnit vii reacții. De aprobare, din partea nucleului dur al susținătorilor PNL și de dezaprobare – din partea celorlalți!

Subiectul stârnește nebănuit de multă patimă politică, până într-atât încât oameni care în genere se feresc să se amestece în disputele politice, au reacționat public, argumentând pro sau contra, funcție de simpatii sau apartenență la un partid sau altul.

Una dintre vocile care s-au făcut auzite astăzi, pe subiectul în cauză, este cea a d-nei Monica Ilie, viceprimar al municipiului Târgoviște, care, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook,   critică  mascarada pusă la cale de PNL”,

”Azi, domnul Orban este prim-ministrul demis, interimar, desemnat al unui guvern care a fost îndepărtat printr-o moțiune de cenzură, pentru incompetență, guvern pe care îl prezintă, din nou, ca fiind bun și competent. Este o mascaradă pusă la cale de PNL, pentru a continua și adânci criza politică din Romania. Cui folosește acest lucru? Cine să voteze guvernul acesta care tocmai a fost demis cu un număr covârșitor de voturi, dacă nici membrii PNL nu îl votează? Președintele țării, care se poartă mai mult ca un căpitan de echipă politică și nu ca un garant al stabilității și al democrației țării, împreună cu liberalii, au depășit recordul de penibil și au dus în derizoriu democrația din Romania, prin jocurile de culise pe care le fac în defavoarea românilor care le-au acordat încrederea.
Este clar că președintele Iohannis a făcut această desemnare nu pentru că dorește să construiască un guvern pentru România, ci pentru că dorește să îl dărâme. PNL sacrifică orice pentru a avea anticipate înainte ca anumite legi (legea privind alocațiile pentru copii, majorarea punctului de pensie, majorarea salariilor din învățământ, care nici măcar nu se mai regăsesc în noul program de guvernare anunțat astăzi) să intre în vigoare la 1 septembrie. Dacă ne gândim că la acestea se adaugă majorarea prețului la gaze și energie electrică, împrumuturile fără număr, investițiile incerte, creșterea ratelor la creditele legate de ROBOR 3M, privatizarea mascată a sistemului public sanitar și multe altele, este de înțeles de ce preferă să arunce acum țara în haos, pentru a asigura niște locuri calde, în parlament, liderilor liberali. În noiembrie, încrederea românilor în PNL ar fi sfărâmată, iar ei știu acest lucru. Citind pe un site autohton, am găsit într-un articol, opiniile unor analiști germani, exprimate la postul german Deutsche Welle, unde criticau sever planurile prezidențialo-liberale din actuala criză politică, afirmând: ,,E foarte probabil ca, după adoptarea cu voturi liberale a moţiunii de cenzură împotriva guvernului liberal şi după previzibila redesemnare, de către președinte, a articulatului Ludovic Orban ca premier, să se producă un act de schizofrenie politică. Cine să-l înţeleagă?”
Toată această grabă nu are nimic de-a face cu românii, cu nevoile lor, cu democrația, ci doar cu aranjarea pe niște scaune a unor membri PNL, cu plătirea unor polițe, pro sau contra. Dacă privim calendarul alegerilor anticipate, noul Parlament va avea ca primă activitate o vacanță. Dacă alegerile vor fi la finalul lunii iunie, potrivit art. 66, alin.1- prima sesiune de lucru nu poate depăși sfârșitul lunii iunie, iar a doua începe în luna septembrie. Ne permitem această criză politică ce atrage după ea haosul în economie, în investiții, doar pentru ca PNL să își satisfacă această dorință nebună de a deține controlul absolut în România? Unde este democrația despre care vorbeau că a fost distrusă de PSD? Este oare în cele 25 de ordonanțe de urgență, date pe genunchi, într-o singură noapte, multe cu încălcarea evidentă a Constituției?
Se încearcă să se inoculeze ideea că PSD se teme de alegeri anticipate. Nimic mai fals! PSD are resursă umană, este pregătit pentru alegerile locale și va fi pregătit și pentru eventuale alegeri anticipate.
Ceea ce susținem este faptul că atunci când te gândești la binele unei țări este nu să creezi o criză politică falsă, artificială ci să încerci să creezi alianțe, coaliții guvernamentale cu scopul de a depăși situația critică, dacă ea într-adevăr există. Asta doar dacă nu sunt alte interese ascunse ochilor și urechilor noastre! Și ca ultimă precizare, nimic nu garantează că alegerile anticipate vor avea rezultatul scontat de PNL. Ce alt joc vor inventa atunci?”.
(Monica Ilie, viceprimar Târgoviște)

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top