fbpx

Platformă de știri și opinii

Participare numeroasă la Conferințele LUMEN de la Universitatea „Valahia”

in Educație by
Banner

În perioada 20-23 noiembrie 2019, la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, au avut loc două conferințe internaționale, devenite deja tradiționale: 3rd LUMEN EDU International Scientific Conference – Education, Quality & Sustainable Development și 13th LUMEN International Scientific Conference – Communicative Action & Transdisciplinarity in the Ethical Society – CATES.

Conferința LUMEN EDU 2019, care a avut loc în zilele de 20 și 21 noiembrie, a fost un eveniment de mare amploare organizat de către Asociația LUMEN și Centrul de Cercetări în Științe Socio-Umane LUMEN, Iași, împreună cu Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității „Valahia” din Târgoviște, și în cadrul căreia au avut loc prezentări (susținute în cadrul sesiunilor dedicate lucrărilor în plen, lucrărilor în secțiuni, sesiunilor de postere, workshop-urilor etc.), dar și lansări de carte, unele dintre aceste fiind orientate pe teme și subiecte de actualitate – De la etica în actul didactic, la predarea eticii (volumul: Ethics in Research Practice and Innovation – apărut în 2019 la Editura IGI GLOBAL, SUA, avându-i drept editori pe Antonio Sandu, Ana Frunză și Elena Unguru, și lucrarea: Etică și integritate în educaţie şi cercetare – apărută în 2018 la Editura Tritonic, avându-i drept coordonatori pe Antonio Sandu și Bogdan Popoveniuc), colecția: Concepte fundamentale în pedagogie (cu cele 12 volume publicate până în prezent), apărută prin efortul prestigiosului pedagog, Prof.univ.dr. Sorin Cristea, precum și volumul Genialii: Antipa, I. Hașdeu, Vuia, Brâncuși, Enescu. 1886 – un an din copilăria lor, avându-i ca autori pe Prof.univ.dr. Anca Nedelcu și pe fiica ei de 13 ani, Elena Diana Nedelcu, volum apărut la editura Pandora M – o carte pentru copii, dar și pentru părinți, în care sunt dedicate 5 capitole fiecărui “genial” din cei menționați, aflați la vârsta copilăriei sau adolescenței, în anul 1886: Antipa la 19 ani, Iulia Hașdeu la 16, Vuia la 14 ani, Brâncuși la 10 ani și Enescu la 5 ani.

În plus, dacă anul trecut studenții și cei prezenți în Amfiteatrul Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară al Universității „Valahia” din Târgoviște, au putut sta de vorbă și au reușit să stabilească un dialog intens cu renumitul psiholog Cristian Andrei, anul acesta s-au bucurat de prezența Profesorului Universitar Doctor Habilitat Gheorghe Mencinicopschi, renumitul biolog, biochimist și cercetător român.

A vorbit despre stilul de viață al omului modern, rapiditatea cu care se derulează fiecare minut din viață, timpul liber mult prea redus în comparație cu orele petrecute muncind, stresul, lipsa mișcării, alimentația necorespunzătoare, dar și despre principiile de bază ale unei vieți sănătoase. Totodată, Lect.univ.dr. Elena-Ancuța Santi, de la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității „Valahia” din Târgoviște, i-a introdus pe cei prezenți, în tainele volumului “Crezi că știi să trăiești?! – Alimentația și longevitatea – o nouă abordare holistică”, apărut în 2019 la editura Dharana, București, în care marele specialist în nutriție și biotehnologie alimentară propune o prezentare a unor noțiuni și concepte originale – structura informațională a alimentelor, intoxicarea și dezintoxicarea digitală, planul creației divine – dar aduce o serie de informații despre calitatea nutrienților care hrănesc viața și care ne ajută să trăim o viață de calitate, tehnici și metode de întinerire, precum și despre alimente sau atitudini psihologice care fac corpul să îmbătrânească frumos.

Pe parcursul întâlnirii cu publicul, Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a venit în mijlocul studenților și a vorbit deschis cu aceștia despre permanenta stare de bine a organismului. Tinerii au reacționat pozitiv la provocările specialistului în alimentație și au profitat de moment pentru a afla cât mai multe secrete despre viața sănătoasă și omul longeviv. În plus, Profesorul Gheorghe Mencinicopschi – după ce a vizitat Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară al Universității „Valahia” din Târgoviște – a declarat că acesta nu este cu nimic mai prejos față de alte institute de cercetare din lumea întreagă, făcând comparație cu cele din America de Nord, Japonia sau China.

La finalul Conferinței, co-directorul acesteia și unul din principalii artizani ai manifestării – prof.univ.dr. Gabriel Gorghiu, Directorul Centrului de Cercetare și Inovare în Științele Educației “I.T. Radu” – a menționat: “Încă de la prima ediție a acestei conferințe am înregistrat un succes important deoarece am depus toate eforturile să adunăm laolaltă un nucleu eterogen de participanți – în principal, cercetători din sfera științelor educației, cadre didactice din învățământul universitar, colegi din învățământul preuniversitar, studenți, actori educaționali și non-educaționali din diverse zone ale vieții economico-sociale, cu toții interesați de modul în care educația răspunde nevoilor societății și comunității. Sperăm ca și următoarele ediții să suscite același interes, să ne bucurăm cu toții de participarea cât mai multor colegi din țară și din afara ei, și, evident, să avem un succes asemănător cu cel înregistrat la ediția din acest an!”.

Conferința LUMEN CATES 2019, care a avut loc în zilele de 22 și 23 noiembrie, organizată de către Asociația LUMEN și Centrul de Cercetări în Științe Socio-Umane LUMEN și Editura LUMEN, Iași, în colaborare cu Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare a Universității „Valahia” din Târgoviște, a ajuns deja la a XIII-a ediție.
Și în cadrul acestei conferințe au avut loc sesiuni de lucrări prezentate în plen, sesiuni de lucrări prezentate în secțiuni, sesiuni de postere, workshop-uri, dar și un eveniment special dedicat Zilei Internaționale a Filozofiei, în care au fost lansate trei volume: Ipostaze ale simbolului în lumea tradițională, autor: Conf.univ.dr. Daniel Cristian Cojanu, Doxa în concepția lui Platon, titlu semnat de Dr. Adriana Macsut, și Consilierea filosofică apreciativă, coordonator: Prof.univ.dr. Antonio Sandu – toate apărute la editura LUMEN, în 2019.
De un real succes s-au bucurat și workshop-urile propuse în cadrul conferinței: “Practice of Obtaining Informed Consent in Research on Human Subjects”, “Presenting LUMEN Journals in the Field of Postmodern Studies” și “Ethics in Scientific Publication”.

La toate evenimentele programate în cadrul celor două conferințe, participarea a fost numeroasă, Universitatea „Valahia” fiind gazdă pentru oaspeți din România, Canada, Grecia, Bulgaria, China, Republica Cehă, Republica Moldova și Ucraina.

Conferințele LUMEN reunesc anual un număr larg de cadre didactice și studenți din toată țara, iar Universitatea „Valahia” din Târgoviște devine practic unul dintre locurile în care astfel de manifestări sunt tot mai dese, cu impact important asupra cercetării și activităților educaționale specifice învățământului superior.

Banner

Ultimele stiri din Educație

Go to Top