fbpx

Platformă de știri și opinii

sondaje septembrie

Războiul sondajelor. Cine intră-n turul doi?

in Actualitate/Analize/Politică by
Banner

Așa după cum arătam și cu puțină vreme în urmă, sezonul sondării opțiunilor electorale s-a deschis de ceva vreme. Nu că el s-ar încheia cu adevărat vreodată. Trecând totuși peste acest amănunt, aminteam în urmăc cu doar câteva zile despre sondajul realizat de IMAS, la comanda Europa FM (detalii aici).

Fără a repeta informațiile, în doar câteva cuvinte, era vorba, la momentul respectiv, doar despre o singuraă dilemă: Cine intră-n turul doi?

Sodaj prezidențiale
Sondaj alegeri prezidențiale România, realizat de Europa FM.

Asta pentru că, în conformitate cu sondajul amintit, actualul președinte Klaus Iohannis (cotat la 45% în opțiunile de vot) nu avea nicio o problemă în a își asigura prezența în al doilea tur.

Ei bine, între timp au fost date publicității, mai mult sau mai puțin oficial, încă două sondaje. Cosntanta este aceiași, cu mici nuațe însă.

Într-un sondaj intern, comandat de cei de la USR, Klaus Iohannis, cu 40,5% din opțiuni, ocupă prima poziție, urmat de Viorica Dăncilă (21,4%) și Dan Barna (19,7%) din opțiuni. Candidatul USR, Dan Barna se poziționează tot pe locul al treilea, dar, spre deosebire de sondajul IMAS (Europa FM) nu Mircea Diaconu se află pe locul doi, ci Viorica Dăncilă (ce în sondajul IMAS avea doar 12,4% din voturi). Mircea Diaconu pică pe locul patru (în sondajul comandat de USR) cu doar 7,6% din sufragii.

Diferențele sunt semnificative doar din perspectiva punctajelor obținute de pretendenții la locul de baraj, adică accederea în turul al doilea al prezidențialelor.

Cea de-a trei asondare aparține Sociopol (Mirel Palada).

 Conform  sondajului SOCIOPOL, Klaus Iohannis ar obține 43%, în timp ce Viorica Dăncilă ar obține 21%.

Pe locul trei îl regăsim pe Dan Barna, candidatul USR-PLUS, care ar obține 15%, în timp ce pe locul patru vine Mircea Diaconu cu 11%. Pe locul cinci este Theodor Paleologu cu 4%.

Să recapitulăm:

Sondaj IMAS-Europa FM

Clasamentul primilor patru prezidențiabili, potrivit sondajului IMAS:

 1. Klaus Iohannis – 45%
 2. Mircea Diaconu – 16,6%
 3. Dan Barna – 14,2%
 4. Viorica Dăncilă – 12,4%

Sondaj comandat de USR

 1. Klaus Iohannis – 40,5%
 2. Viorica Dăncilă – 21,4%
 3. Dan Barna – 19,7%
 4. Mircea Diaconu – 7,6%

Sociopol

 1. Klaus Iohannis-43%
 2. Viorica Dăncilă 21%
 3. Dan Barna 15%
 4. Mircea Diaconu 11%

Fără alte comentarii, ce sunt cu siguranță, și în cazul de față, apanajul cititorului .

P.S.

Poate doar o vorbă populară ce  spune că „cine plătește nunta, comandă muzica.” Sau era „cine comandă muzica,  plătește nunta?”

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top