fbpx

Platformă de știri și opinii

Rovana Plumb

STIRIPESURSE.RO: ”Rovana Plumb e mic copil”

in Actualitate/Analize/Politică by
Banner

Scandalul iscat de respingerea nominalizării Rovanei Plumb pentru postul de comisar european este departe de a se fi stins. Întreținut din considerente electorale evidente, se întinde ca un foc scăpat de sub control.

Din păcate pentru cei care cei care au stârnit – sau doar au aplaudat – incendiul, vipia cuprinde și cotloanele cele mai ascunse ale politicii românești, de unde încep să răsară guzganii.

O analiză publicată de stiripesurse.ro, pornind de la un material al jurnaliștilor de la Radio Europa Liberă – România,  arată dimensiunea imposturii și fățărniciei politicienilor de pe la noi, dar și dubla măsură a europenilor, atunci când ne judecă.

Altfel spus, HOȚII STRIGĂ: ”HOȚII!”

Dacă un împrumut care ”a trezit suspiciuni” a blocat calea Rovanei Plumb spre postul de comisar european, declanșând o adevărată isterie pe scena politică, ceea ce au descoperit jurnaliștii de le Radio Europa Liberă România ar trebui să arunce literalmente în aer aceeași scenă.

”Rovana Plumb a trezit suspiciuni în Parlamentul European și din cauza împrumutului său cu care a finanțat PSD în campania electorală, la europarlamentare. Ea nu este însă o excepție. Spre deosebire de Plumb, unii dintre ei nici măcar nu și-au trecut împrumuturile în declarația de avere sau refuză să spună de la cine au luat banii. Cu mici excepții, cei mai mari candidați-sponsori au venit la partid cu banii altora”, scriu cei de la Radio Europa Liberă (romania.europalibera.org.) citați de știripesurse.ro.

”Cazul Rovana Plumb ​nu este singular, singura diferență fiind că politicienii de la alte partide și-au primit banii înapoi de la AEP și și-au putut onora împrumuturile. Unii însă nici măcar nu le-au menționat în declarația de avere, astfel că nu se știe public cine a sponsorizat de fapt campania electorală a unor partide”, mai scriu jurnaliștii de la ”Europa Liberă”, prezentând și câteva cazuri de-a dreptul scandaloase, care aruncă în derizoriu acuzele la adresa Rovanei Plumb.

”Deputatul ALDE Varujan Vosganian a fost cel mai mare contributor privat al ALDE în campania electorală pentru Parlamentul European, deși se afla abia pe locul 5 pe lista de candidați. El a venit cu 852.000 de lei la partid (circa 180.000 de euro), însă în declarația de avere apare doar suma pe care acesta a scos-o din propriul buzunar – 53.800 de lei, nu și împrumuturile”

Critic acerb al Rovanei Plumb, pe care a înfierat-o cu mânie proletară pentru presupuse inginerii financiare, Vosganian crede că el are voie să jongleze cu bani a căror proveniență nu este cunoscută, deși Legea este foarte clară, în acest sens.

„Sunt bani împrumutați pe care i-am dat înapoi. Am trecut numai banii mei, ceilalți nu erau ai mei – i-am luat, i-am dat. Nu apar în declarația de avere, pentru că lucrurile s-au reglat, eu am luat banii și i-am dat”, zice Vosganian, cu tupeul caracteristic.

Varujan Vosganian consideră că, fiind bani de împrumut, nu trebuiau trecuți în declarația de avere, pentru că nu erau ai lui, deși în declarație există o rubrică explicită dedicată împrumuturilor.

În articolul ”Rovana Plumb e mic copil: Ei sunt liberalii care au împrumutat partidul cu bani, deși nu îi au trecuți nici în declarațiile de avere”, publicația stiripesurse.ro face și o trecere în revistă a celor mai scandaloase cazuri de finanțare a campaniei electorale la PNL, acolo unde ”simpli cetățeni”, fără funcții sau afaceri care să le aducă venituri colosale, au donat milioane de lei la partid!

Cap de listă, Ana Maria Dimitriu, care a donat în visteria PNL 1,4 milioane lei (300.000 euro). Consilieră locală la Focșani și președintele organizației de femei liberale din Vrancea, cea mai mare contribuitoare la campanie nu s-a bucurat de un loc eligibil pe listele PNL, fiind pusă abia pe locul 15.

Pe locul 2, tânărul consilier județean de la Iași Marius Dănuț Minea – 1,14 milioane lei (240.000 euro). El este liderul tineretului liberal ieșean și s-a situat abia pe locul 26 pe lista PNL de candidați, fără nicio șansă de a prinde Parlamentul European.

(citiți mai multe pe www.stiripesurse.ro)

De la Pro România, campioană absolută este Ana Maria Sigina Luca, cu o donație de 1,55 milioane lei (330.000 euro). Deși se afla pe penultimul loc, 32, pe lista candidaților Pro România, doamna în cauză s-a împrumutat de 1,5 milioane lei și a pus de la ea 50.000 de lei, pentru contribuția în campania electorală a Pro RomâniaEa nu a răspuns solicitării Europa Liberă de a face public de unde a împrumutat banii pentru campania electorală. (sursa: romania.europalibera.org)

În partidul păstorit de Traian Băsescu, aceeași situație: locul 1. La donații, Vasile Cristian Lungu: 1,55 milioane lei (330.000 euro). Plasat pe locul 12 pe listă, Lungu a venit cu bani de acasă, pe care și i-a recuperat după alegeri, de la AEP. Senator PMP de Sălaj și președinte PMP Cluj, din declarația de avere a lui Lungu, depusă în martie 2019 la Senat, nu reiese de unde ar putea proveni toți banii cu care a contribuit în campania electorală! (sursa: romania.europalibera.org)

Și lista anomaliilor din campania pentru europarlamentare este lungă.

Pe de altă parte, la PSD, persoana care era pe prima poziție pe lista pentru europarlamentare, Rovana Plumb, a depus și contribuția cea mai consistentă: 800.000 lei (circa 170.000 euro). Așadar, modest în comparație cu o membră PNL, consilier local la Focșani sau cu un tânăr liberal, membru în CJ Iași!

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top