fbpx

Platformă de știri și opinii

Universitatea „Valahia”: Simpozionul Cercetării a ajuns la cea de-a IX-a ediție

in Actualitate/Educație by
Banner

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Cercetării, organizat de către Universitatea „Valahia” din Târgoviște.

Simpozionul este un eveniment deosebit de valoros, cu tradiţie, dar şi unul de referinţă pentru comunitatea ştiinţifică a universităţii târgoviştene. Acesta a reunit specialişti din toate domeniile, cercetători şi cadre didactice din cadrul universităţii, invitaţi de seamă. Evenimentul a avut mai multe obiective: analiza şi importanţa rezultatelor obţinute în urma cercetărilor, comparaţie între realizările trecute şi prezente, crearea unui spaţiu al dialogului și al colaborării  profesionale.

Rectorul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, conf. univ. dr. Călin Dinu Oros, a marcat prin cuvântul său deschiderea oficială a simpozionului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, căruia a ţinut să-i mulţumească pentru participare, pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului, subliniindu-i competența ştiinţifică şi calităţile remarcabile de cercetător în domeniul teologie și studii religioase.

Călin Oros şi-a continuat discursul plecând de la motto-ul lui Descartes – „Cogito, ergo sum”- și a avansat ideea ce surâde atât de mult comunităţii academice, „Cercetăm, deci existăm”. De asemenea, a vorbit despre evoluţia, în timp, a cercetării ştiinţifice, pornind de la anul 2009 când nu existau astfel de raportări privind acest domeniu, când nu toată lumea înţelegea importanţa apariţiei într-o revistă ISI, până la momentul în care universitatea are un institut de cercetare, se fac rapoarte anuale, ba mai mult, aceste rezultate sunt prezentate în cadrul unui simpozion al cercetării, iar alte universităţi au preluat modelul sub diferite denumiri.

Referindu-se la prezent, rectorul a vorbit despre internaţionalizare şi etapele ei, despre importanţa consorţiilor internaţionale şi despre ranking-ul universităţii.

În ceea ce priveşte viitorul, domnia sa a subliniat faptul că activitatea de cercetare trebuie să reprezinte o prioritate pentru întreg mediul academic târgoviştean. Un standard ridicat al cercetării duce la creşterea prestigiului universităţii.

Înaintea prezentării raportului, prorectorul universităţii, prof. univ. dr. ing. Gabriela Teodorescu, a mulţumit tuturor celor implicaţi în activitatea de cercetare şi care au contribuit la evoluţiile pozitive în domeniu.

Un moment de maximă importanță l-a constituit decernarea Premiului Opera Omnia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon pentru activitatea sa în cercetare şi contribuţia adusă în cunoaşterea teologică. Cuvântul de Laudatio a fost rostit de către Gabriela Teodorescu, iar Călin Oros a împărtăşit cîteva gânduri legate de personalitatea Înaltpreasfinţiei Sale.

În cuvântul rostit, ÎPS Nifon şi-a exprimat recunoştinţa pentru premiul acordat, considerând că este deopotrivă adresat Bisericii şi reprezintă un omagiu înaintat cercetării în domeniul Teologie. Alocuţiunea susţinută cu acest prilej s-a referit la strânsa relaţie dintre credinţă şi cunoaştere – cercetare.

Simpozionul s-a încheiat cu o sesiune de comunicări ştiinţifice. Prin tematicile abordate, prezentările au acoperit diverse direcţii de cercetare.

Sursa: Universitatea „Valahia” din Târgovişte

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top