fbpx

Platformă de știri și opinii

menage a trois PSD ALDE Pro România

Coaliția stă pe un butoi cu pulbere. ”Mucea” se revoltă!

in Politică by
Banner

Într-o foarte plastică descriere a relației PSD-ALDE, președintele liberal-democraților dâmbovițeni, Ionel Petre, spunea că ALDE este tratat ca mucea, fratele miresei de către fratele mai mare, PSD. Situația se schimbă în mai rău, se pare, punând în pericol coaliția.

De altfel, este evident că aventurile politicie ale noului no#1 de la PSD pun în pericol nu doar relația cu partenerul de guvernare, ci și guvernarea însăși! După cum obsesia lui Călin Popescu Tăriceanu de a fi uns candidat unic al coaliției, pentru alegerile din noiembrie, nu face cu nimic mai simplă coabitarea.

Desigur, public se află foarte rar și foarte puțin din războiul care mocnește la vârf, însă pentru cei familiarizați cu năravurile politicului, orice indiciu este folositor în creionarea adevărului.

Un astfel de indiciu îl reprezintă ieșirea publică a ALDE Dâmbovița, care, sub semnătura președintelui Petre cere adoptarea unei noi strategii, chiar unui nou program de guvernare, ca o condiție sine qua non pentru redresarea coaliției.

”Decizii pertinente, nu instabilitate și neîncredere”, clamează Ionel Petre, dojenindu-i pe social-democrați pentru ”protecționismul intern dăunător și periculos”.

Totodată, Petre reiterează dorința ALDE de ”restartare a guvernării”, respingând ideea unei remanieri care, în opinia liderului liberal-democrat, nu poate reprezenta o soluție în actuala conjunctură.

”Decizii pertinente, nu instabilitate și neîncredere!

Partenerii noștri de astăzi, de la guvernare, din păcate, par dominați de un protecționism intern dăunător și periculos pentru viitorul României.

 Ceea ce vrem este cunoscut public, și anume, o restartare a guvernării pentru că asta așteaptă cetățenii care au investit încredere în noi. Nu considerăm că o remaniere, fie ea și extinsă, este o soluție suficientă pentru stadiul în care se află coaliția de guvernare.

 În acest moment, Guvernul și chiar coaliția de guvernare se află într-o defensivă din care trebuie să iasă. Sunt prea multe fronturi, prea multe miliarde şi prea multe iniţiative bulversante ca acest program de guvernare să mai poată fi caracterizat drept coerent.

 Acest lucru este realizabil doar dacă se vine cu o nouă abordare, cu un nou program de guvernare, asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, reformă a unor instituții ale statului, restructurare a echipei guvernamentale care să șteargă această impresie de lipsă de competență.

 Sper ca aceste tendințe nefondate ale partenerilor noștri, care pot crea volatilitate și suspiciune în clasa politică, să înceteze. Îmi doresc ca noua configurație să reușească restartarea programului de guvernare și ieșirea din impasul în care ne aflăm astăzi.

 Pentru asta este nevoie de un vot în Parlament. De aceea, ALDE este dispusă să discute cu PSD și să gândim împreună o strategie ținând cont de majoritatea parlamentară, care se bucură în acest moment de susținerea a 238 de parlamentari.

Președinte ALDE Dâmbovița

Ionel PETRE”

Se poate specula, la rigoare, că înăsprirea tonului fruntașilor ALDE are legătură cu jocul periculos pus în scenă de Viorica Dăncilă, care negociază cu Victor Ponta aducerea Pro România la guvernare. Asta ar însemna nu doar că ALDE ar putea pierde din posturile pe care le ocupă acum, ci și că șansele ca dl. Tăriceanu să prindă nominalizarea pentru candidatura unică a coaliției se reduc periculos, tinzând spre zero. Așa că este evident de ce ALDE nu poate accepta cu ușurință formula de menage à trois la care visează Viorica Dăncilă.

 

Banner

Ultimele stiri din Politică

Go to Top