fbpx

Platformă de știri și opinii

Pesta porcină africană - Dambovita

Nicio știre. Focare noi de PPA în Dâmbovița

in Actualitate/Analize by
Banner

Rata cu care sunt confirmate noile focare de pestă porcină africană, PPA, (și în Dâmbovița) face ca orice informație ,legată de acest subiect, să nu mai constituie o știre, în momentul de față (august 2019). Așadar, din categoria (ne)știrilor, sau a știrilor ce nu mai trezesc vreo emoție, face parte și următoarea, cu specificarea că datele statistice, menționate în informație, sunt cu mult depășite (deja) de realitatea din teren. Așadar:

Autoritățile dâmbovițene convoacă, odată la câteva zile, Centrul  Local de Combatere a Bolilor pentru a stabili măsurile ce se impun, după ce rezulatate de laborator confirmă apariția virusului de PPA în noi locații.

Pesta porcină africană - Dambovita
Virusul PPA confirmat în două noi focare. Răcari și Mătăsaru.

Cea mai recentă confirmare de noi focare a fost făcută astăzi. 13 august 2019.

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 13.08.2019, ora  10.00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, și anume:

  • Oraș Răcari, Sat Ghimpați: 1 gospodărie;
  • Sat Poroinica, Comuna Mătăsaru, 1 gospodărie.

Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii preventive a porcinelor din gospodăriile situate pe strada Dămăroaia, sat Ghimpaţi, oraş Răcari.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție și efectuarea de acțiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița,  în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul celor două localități.

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.”

Se precizează într-un comunicat al Prefecturii Dâmbovița.

La nivel național, cea mai recentă actualizare a situației evoluției virusului PPA (făcută de ANSVSA) este din data de 8 august (detalii regăsiți aici). Aceasta este depășită însă de realitatea din 13 august. Următoarea centralizare a datelor, la nivel național, ar trebui să fie făcută în data de 15 august (zi liberă oficial), așa că, deocamdată, nu stie exact când va fi făcută. Semnalel edin teritoriu sunt însă mai degrabă pesimiste, existând confirmări de noi și noi focare apărute în țară, atât la porcii domestici cât și la cei sălbatici. Situația fiind, fără teamă de a greși în afirmație, aproape dezastruoasă.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top