fbpx

Platformă de știri și opinii

Sondaj august 2019 Imas-Europa FM

Sondajele verii: Bătălia pentru… 2020!

in Analize/Politică by
Banner

Înainte ca unii să apuce să inunde triumfător spațiul virtual, anunțând victoriile politice viitoare, în vreme ce alții vor încerca să spună că totul nu este decât un alt episod din serialul „Cine plătește sondajul stabilește și câștigătorul”, este demn a fi remarcat faptul că cineva și-a găsit timp să întrebe despre politică și despre intenția de vot a românilor, la două luni distanță de alegerile europarlamentare.

Un sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM, ar putea estompa (destul de puțin probabil, totuși) scandalurile momentului, în care este prinsă aproape fără scăpare societatea românească.

Sondajul a fost făcut public (06 august 2019) și deja confiscă toate canalele media.  Sondajul  a fost realizat prin telefon, în perioada 15 iulie – 2 august, și au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eșantionare – plus minus 3,1%.

Pe scurt, iată despre ce este vorba:

Alegeri prezidențiale

Dacă săptămâna aceasta ar avea loc alegeri prezidențiale, sondajul IMAS spune că, în primul tur cel puțin, acestea ar fi câștigate detașat de actualul președinte, Klaus Iohannis, cu 41,7%. La mare distanță este Călin Popescu Tăriceanu – cu aproape 14 procente. Urmează –  Victor Ponta, Dacian Cioloș, Dan Barna și Viorica Dăncilă.

Aproape nimic nou sub soare. Poate doar creșterea lui Dan Barna (USR), ce în precedentele sondaje era undeva la 5%). Din această perspectivă și candidata PSD, Viorica Dăncilă crește (de la 5% la 7,5%) – dar numai din această perspectivă. Pentru că, la oricare altă analiză, rezultatul candidatului PSD este un dezastru.

Luând în calcul și marjele de eroare și socotind că Dacian Cioloș nu candidează, deci voturile vor fi transferate către Dan Barna (USR) probabilitatea unei confruntări, în turul II al prezidențialelor, între Klaus Iohannis și Dan Barna pare aproape o certitudine.

Alegeri Parlamentare

Sondajul IMAS are și o componentă legată de votul pentru o presupusă campanie de alegeri parlamentare, ce ar urma în perioada următoare.

Liberalii adună 25,5% din intențiile de vot. Pentru prima dată, USR urcă pe locul 2 în opțiuni, 21,4%, iar PSD cade pe 3 – ar fi votat azi de 19.4% dintre cei siguri ca ar vota. Numai că alegerile nu sunt mâine, iar dacă vor fi la termen (toamna 2020) sondajul de acum nu va mai avea nicio valoare, cu siguranță, din foarte multe considerente.

Oricum, fără alte comentarii, deocamdată, întregul sondaj pare mai degrabă un barometru pentru ce se va întâmpla în 2020 (locale și parlamentare), decât pentru ceea ce va urma în noiembrie 2019 (alegerile prezidențiale). Aici (la prezidențiale) lucrurile par deja tranșate. Sau poate nu.

Foto: europafm.ro

Banner

Ultimele stiri din Analize

Go to Top