fbpx

Platformă de știri și opinii

  • s2.jpg
    Ziua nationala salvamont
  • s1.jpg
  • s3.jpg
  • s4.jpg
  • s5.jpg

1 AUGUST, Ziua Națională a Salvatorului Montan

in Actualitate/Administrație/HOBBY by
Banner

În fiecare an, pe 1 august se celebrează Ziua Națională a Salvatorului Montan în România. Pe teritoriul actual al României, primele echipe de voluntari s-au constituit în 1905, prin Asociația Carpatina Transilvana din Sibiu. 60 de ani mai târziu, în 1965, s-a înființat în serviciul Salvamont din România.

În Dâmbovița, prima formațiune de salvatori montani a luat naștere în 1982, la inițiativa unor oameni dedicați muntelui – iubitori cu deosebire ai munților Bucegi și ai zonei Padina-Peștera.

În anul 1991 s-a constituit Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR), iar in 2004 s-a înființat Dispeceratul Naţional Salvamont, care în prezent asigură cu echipe de profesioniști și voluntari patrularea preventivă, permanența la punctele şi refugiile Salvamont, căutarea persoanelor dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului din zona montană.

În România există 38 de structuri salvamont, 24 de servicii județene salvamont şi 14 servicii locale, în care activează peste 250 de salvatori montani angajați şi peste 500 de voluntari.

În județul Dâmbovița, activitatea de salvare montană este desfășurată cu sprijinul financiar al administrației județene, având cea mai extinsă zonă de intervenție din țară: Bazinul Superior al Ialomiței până la Vârful Omu și versanții sudici ai Leaotei.

Masivul Leaota este și cel mai greu de abordat atunci când în zona respectivă se petrec accidente montane, șansele recuperării rapide a celor aflați în dificultate scăzând dramatic dacă nu pot fi localizați sau se află în partea vestică a masivului.

Soluția optimă ar fi marcarea traseului principal de creastă și amenajarea unui refugiu montan în zona Vârfului Leaota.

Activitatea de salvare montană poate fi dată ca exemplu de bună practică în realizarea unei activități deosebit de dificile prin colaborarea foarte strânsă dintre voluntari și angajați.

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, asigură asistenţă specializată pentru petrecerea timpului liber atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, precum și tuturor activităților cu specific montan desfășurate în zonă.
La mulți ani, salvamont România! La mulți ani, dragi colegi!

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top