fbpx

Platformă de știri și opinii

Focar PPA la Perșinari

Pesta porcină africană confirmată în patru noi focare, în Dâmbovița

in Actualitate by
Banner

Virusul pestei porcine africane se răspândește cu repeziciune ăn Dâmbovița. Au fost confirmate patru noi focare. În localitățile Niculești și Lungulețu au fost descoperite focare noi, în afara celor celor ce deja erau confirmate, iar pe harta infectării cu acest virus a apărut și localitatea Răzvad.

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 10.07.2019, ora  09.00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în mai multe gospodării după cum urmează:

  • comuna Niculești, satul Movila: 1 gospodărie,
  • comuna Răzvad, sat Răzvad: 1 gospodărie,
  • comuna Lunguleţu, sat Lunguleţu: 2 gospodării.

  Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localități, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție în jurul focarelor și instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localităţilor menţionate.

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.”

Abator, Periș -Niculești (sursa foto-Agricover.ro)

La Niculești se pare că situația poate deveni cu adevărat complicată, pentru că în zonă, la Perișu, există un mare abator de porci.Abatorul procesează săptămânal peste 9.000 de capete (porc) și are o echipă de peste 400 de oameni. În localitate (satele Movila și Ciocănari) au fost deja depistate două focare de pestă porcină africană.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top