• JP1.jpg
  • JP2.jpg
  • JP3.jpg
  • JP4.jpg

”Dinozaurii” Chindia Jurasic Park, Antrenamente la înălțime

in HOBBY/Travel by
Banner

După o reușită tură efectuată în luna mai 2018, prilej cu care a fost parcurs traseul de via ferrata numit „Astragalus” (zona Cheilor Bicazului – Cheile Șugăului – Munticelu), o echipă de „dinozauri” a Asociației Chindia Jurasic Park – ACJP (Nicu Posta, Ionel Glodeanu, Ileana Bocanciu, Liliana Ștefan-Oprea și Adrian Oprea) a revenit, în acest weekend, în zona Gheorgheni – Harghita pentru alte trasee.

Sâmbătă, 15 iunie, a fost parcurs un nou traseu de via ferrata („Wild Ferenc”) situat pe un pinten al vârfului Suhardul Mic (1345 m). Deși este relativ scurt (200 m lungime, 173 m diferență de nivel), traseul a avut câteva puncte fierbinți trecute cu atenție de montaniarzii dâmbovițeni.

Ziua de duminică a fost alocată altei zone: urcarea din Bălan (veche zonă minieră a țării) până la cabana Piatra Singuratică (1504 m), apoi escaladarea simbolului zonei, Piatra Singuratică sau Piatra Unică.

În continuare, a fost atinsă cea mai înaltă cotă din masivul Hășmaș, vârful Hășmașul Mare (Hăghimașul Mare) – 1792 m. La ceas de seară, pe o vreme caniculară, s-a revenit la o pensiune din marginea municipiului Gheorgheni.

În drum spre casă, luni, 17 iunie, am trecut pe la Izvoare – Mădăraș pentru a face traseul de via ferrata numit „Pericolul Caprelor”. O nouă reușită, sub un cer acoperit de nori de ploaie.

Practic, prin această expediție, a fost deschis sezonul antrenamentelor montane, necesare pentru lungul program de ascensiuni din această vară. Cele mai reprezentative expediții vor fi dedicate atingerii vârfului Vihren (2914 m) din masivul Pirin – al doilea vârf ca înălțime din Bulgaria și a continuării lui TOP 28, cucerirea vârfului Pico (2351m), cel mai înalt din Portugalia. Între timp, vor continua și taberele montane în zona masivele Bucegi-Leaota, cu tineri din județul Dâmbovița sau din întreaga țară.

Președinte ACJP, Nicolae Posta

Banner