RECURS LA PREZENT. Diagnostice postelectorale

in Opinii by
Banner

La începutul lunii aprilie vorbeam de „o febră electorală” și o „epidemie a votării”, plasând evenimentele ce ar fi urmat în zodia lui Caragiale, sub emblematicul „Simţ enorm şi văd monstruos!”

Iată că, după ce evenimentele cu pricina au trecut, mulţi privesc rezultatele votului şi dacă „nu simţ enorm şi văz monstruos”, asemeni lui Nenea Iancu, sigur au atitudinea olteanului care, văzând o girafă în grădina zoologică, după ce s-a holbat îndelung la ea, a emis teribila zicere: „Aşa ceva nu există!”

Din tabăra oricărui partid ai privi rezultatele, acestea au un grad mare de neverosimilitate pe care cu greu îl pot accepta: P.S.D. se freacă buimac la ochi şi nu crede ce-i este dat să vadă şi îşi gâtuie durerea, P.N.L. este şi el trăznit de rezultatul istoric şi se îneacă în suspine de bucurie, iar despre U.S.R. nici nu mai trebuie să vorbim căci procentele din dreptul lor i-au adus într-o stare euforică de-a dreptul maladivă.

Tot cu acelaşi caracter poate fi privită şi ieşirea din paradis a lui ALDE şi intrarea în arena cu lei a PRO ROMÂNIA, fiecare dintre acestea ducând cu sine aceeaşi încărcătură emoţională, primii uluiţi ceilalţi plini de speranțe!

Printr-un simplu joc al imaginaţiei, de-ar fi să privim aceste alegeri ca pe o formă de boală prin care au trecut partidele, să zicem pojar, folosind denumirea populară și nu cea academică, am putea spune că prezenţa referendumului în acest puseu febril i-a scăzut imunitatea iar atacul viral a făcut ravagii pentru P.S.D., însă la sfârşitul acestuia, cu puţină înţelepciune şi o maximă rezistenţă la canibalism, partidul poate ieşi imunizat şi cu anticorpii necesari unui nou parcurs, posibilitatea de recidivă fiind una scăzută, dar nu înlăturată definitiv!

Pericolul cel mai mare este în ograda P.N.L.-ului care, în termeni medicali, se cheamă „afebrilitate”, adică a trecut prin boală fără să facă temperatură, nerealizând ce i se întâmplă, nefiind conştient de furtuna epidemiologică prin care a trecut, el crede că este sănătos şi plesneşte de bucurie, dar, de fapt este ros pe dinăuntru fără să ştie!

Despre U.S.R., nu ştiu ce v-aş putea spune, dacă s-au imunizat sau şi-au pierdut din vivacitate, pentru că nu am auzit până acum ca o idee, o stare de spirit să fie cuprinsă de viroză, fie ea și electorală, iar vântul de la pupa ce le umflă pânzele, fapt ce-i bucură nespus, este pe punctul de a le rupe catargul și a-i târî în derivă!

Despre ALDE, numai de bine, episodul „pojaro-electoral” a fost fatal bietului partid, acesta decedând din motive bine ştiute, dar pentru a nu se consemna în scripte adevărata cauză, s-a menţionat în certificatul de deces „cauză necunoscută”, iar la cererea staff-ului partidului, nu se mai efectuează necropsia!

PRO ROMÂNIA a fost admis în clasa pregătitoare, unii mucaliţi îi spun „clasa zero”, eu nu sunt de acord, iar episodul febril prin care a trecut nu a marcat decât debutul bolilor copilăriei, obligatorii pentru imunizare, căci pătrunderea în colectivitate are şi ea riscurile ei.

Acum, la externare, nu ne mai rămâne decât să urmărim dacă fiecare partid îşi administrează în mod corespunzător medicaţia prescrisă de electorat şi dacă nu cumva apar reacţii adverse, orice anomalie comportamentală urmând a fi analizată în prezenta rubrică!

Banner