fbpx

Platformă de știri și opinii

Ziua Muncii la Gura Ocniței

in Cultură by
Banner

Pe 1 Mai, în fiecare an sărbătorim Ziua Internațională a Muncii, când, de obicei, se merge la un grătar cu prietenii.

Anul acesta, cu ajutorul Primăriei, Consiliului Local și Teatrului „Junior”, la Gura Ocniței s-a reușit performanța de a sărbători altfel această zi, iar manifestăile culturale și educative au avut prioritate.

Așa cum anunțasem încă de săptămâna trecută, Dealul Crucii de la Gura Ocniței ar fi trebuit să fie învăluit de sărbătoare. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, dar și din cauza avertizării trimise de ISU Dâmbovița prin sistemul RO ALERT, în urma incendiului de la Mija, Ziua Muncii a fost sărbătorită la Căminul Cultural din Gura Ocniței, un loc elegant, gata oricând să primească oaspeți din țară și de peste hotare.

S-a întâmplat și ieri ca un oaspete de peste hotare să participe la sărbătoarea din Dâmbovița. Este vorba despre Inga Edu, artist plastic, profesor de arte plastice, maestru în arte, de la Chișinău, din Republica Moldova.

Nu este pentru prima dată când Inga expune lucrări în România, dar este pentru prima dată când face acest lucru în județul Dâmbovița.

Galeria de Artă „Petre Marin Constantin”, singura de acest gen din mediul rural dâmbovițean, găzduiește în această perioadă expoziția „”Lumină din lumină”. Toate lucrările poartă semnătura Ingăi Edu și sunt realizate într-un stil inconfundabil.

Artista a fost impresionată de primirea de care a avut parte la Gura Ocniței: „Vin în România ca acasă! Să știți că toată lumea din Moldova simte acest lucru. Suntem împreună cu voi chiar dacă avem graniță!”

Prezența artistei la Gura Ocniței se datorează doamnei Carmen Ștefănescu, secretar general al Asociației localităților și zonelor istorice și de artă din România.

După vernisajul expoziției, s-a trecut la partea de distracție și de spectacol.

Concursul de ciocnit ouă a fost savurat de întreg publicul, iar în joaca celor mici s-au prin numaidecât părinții. Deși are doar 4 ani, Sofia Liță a dovedit că are o tehnică specială, așa că a fost declarată câștigătoarea concursului și a fost premiată cu dulciuri și cu jucării.

Ceata lui Zâmbilici a fost alături de cei mici, iar Corabia Veseliei, element de noutate în spectacolele de animație, a devenit neîncăpătoare. Fiecare copil a cântat, a făcut baloane de săpun, a primit dulciuri și s-a bucurat de sărbătoare.

Și tinerii și copiii de la Clubul Victorioșilor s-au îndulcit cu ouă de ciocolată, dar apoi au trecut din rândurile spectatorilor în cele artiștilor. Au adus culoare și energie pe scena de la Gura Ocnței prin cântece și poezii știute de toată lumea. După spectacolul de la Gura Ocniței, „victorioșii” se pregătesc să evolueze pe scene din Bulgaria în acest weekend.

Spectacol a făcut și Ansamblul Folcloric „Comorile Satului”. Toți componenții sunt din comuna Gura Ocniței și sunt conduși cu măiestrie de Liliana Iotu. Comuna se mândrește cu reușitele lor naționale și internaționale și cu siguranță vara aceasta va fi una plină de reușite și de premii pentru tinerele talente.

Dacă până aici atmosfera se pare că a fost în ton cu copilăria, mai spre seară a venit și rândul celor mari. A lipsit focul de tabără care se dorea a fi vedeta de pe Dealul Crucii, dar seara de folk promisă a fost peste așteptările publicului de la Gura Ocniței.

„1 MAI bun ca altul” au fost și Tică Lumânare (Giurgiu), Radu Mihalache (București), Viorica și Victor Mihalache (Vulcana-Pandele), secondați de Costin Butăroiu și Răzvan Aldea (Târgoviște). Artiștii au îndrăgit folkul din copilărie, iar aseară i-au învățat și pe cei mici câteva refrene cu care au crescut părinții lor.

Recitalul a fost un real succes, iar publicul se pare că își dorește să aibă parte cât mai des de astfel de evenimente.

Deși ne aflăm în mediul rural, Gura Ocniței se poate mândri cu un portofoliu bine pus la punct atunci când vine vorba de actul artistic și de cultură. Nu de puține ori copiii talentați au fost sprijiniți de Primărie și de Consiliul Local pentru a atinge performanța.

Edilul comunei Gura Ocniței, Sorin Ioniță, cunoscut drept iubitor de artă, s-a arătat încântat la finele zilei: „Gazda acestor manifestări nu sunt eu, gazda este comuna Gura Ocniței care se află în plină efervescență!”

Și de această dată manifestările au fost gândite de art-managerul Victor Mihalache, cel care dă viață personajului Zâmbilici pentru a-i bucura pe cei mici și care pregătește un turneu de senzație cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

Banner

Ultimele stiri din Cultură

Go to Top