• DSC_3403.jpg
  • DSC_3222.jpg
  • DSC_3316.jpg
  • DSC_3323.jpg
  • DSC_3342.jpg
  • DSC_3370.jpg
  • DSC_3378.jpg
  • IMG_0017.jpg

MUNȚII FRUMOȘI AI EUROPEI: VIHREN-PIRIN

in HOBBY/Travel by
Banner

Astăzi o să încercăm să abordăm zone montane situate în țara vecină României la sud de Dunăre, Bulgaria. Destinația: Munții Pirin.

Munții Pirin sunt situați în partea de sud-vest a Bulgariei, având o înălțime maximă de 2915 m în Varful Vihren, al doilea ca înălțime după Musala (2925m), din Munții Rila, cel mai înalt munte al tarii.

Etimologia numelui pare a veni de la zeul slav al fulgerelor și trăsnetelor, Perun. Mai exista și o a doua variantă, respectiv cuvântul trac Perinthos, care înseamnă “Munții Stâncoși”

Situată între văile Struma pe partea vestică și Mesta pe partea estică, creasta Munților Pirin se întinde pe o lungime, NV-SE, de aproximativ 80 km și ocupa o suprafață de aproape 2600 kmp. Chiar dacă se aseamănă izbitor de tare cu Meridionalii noștri, în special cu Munții Făgăraș, creasta este împărțită pe grupe (nordică, centrală și sudică), asemeni Carpaților Orientali.

“Grupa Nordică”, cea mai înaltă, a fost declarata sit UNESCO în 1983, fiind protejată și astăzi sub administrația Parcului Național Pirin

Partea alpină a masivului, de la 1800 de metri în sus, este dominată de relieful glaciar gravat pe roci cristaline, unde căldările și văile glaciare domină întregul peisaj. Crestele ascuțite, de tip custură, sunt mai puțin prezente.

Noi am ajuns aici iarna, cu scopul de a urca pe Vihren pe o ruta mai tehnică, dinspre sud-est, creasta Geamgev. Accesul se face din Bansco, stațiune de schi destul de cunoscută la nivel european, unde se țin și etape de cupă mondială la schi alpin.

N-am să dau detalii prea multe despre accesul până în Bansco, ci am să mă concentrez pe zona alpină. Din stațiune se urcă cu mașina pe un drum asfaltat până la Cabana Vihren. Atenție! Iarna accesul este interzis cu mașina, pentru că două dintre pârtii trec chiar peste drumul de acces și riscați să rămâneți blocați. Lăsăm mașina mai jos, la baza primei pârtii și începem urcușul per pedes spre cabană, unde se ajunge lejer într-o oră și jumătate.

Cabana Vihren este deschisă tot timpul anului și dispun de de 45 de locuri de cazare, dacă am înțeles eu bine.

De aici începem urcușul prin zăpada proaspăt căzută spre traseul cu pricina. După un traverseu destul de lug pe la baza sudică a muntelui Vihren, ajungem la creasta cu pricina, unde ne echipăm și încercăm să legăm câteva lungimi de coardă. Renunțăm, din cauza zăpezii prea abundente și a orientării greoaie.

Revenim în traseul inițial și continuăm traversarea spre Refugiul Kazana. Facem o precizare aici, refugiul Kazana, este mai degrabă un adăpost, care nu poate fi folosit ca mijloc de cazare, asemeni refugiilor de pe la noi, pentru că este foarte mic. Încercați să folosiți fie Cabana Vihren, fie Cabana Banderitza.

Începem urcușul final, la început spre Shaua Konceto iar ulterior pe creasta nordica, ceva mi accesibilă. Ajunși pe varf, optăm rapid pentru retragerea pe traseul clasic, care urcă de la Cabana Vihren dispre sud-est. Majoritatea celor care vin aici pe timp de iarnă îl preferă pentru faptul că este mai scurt, dar în condiții de zăpadă mare și fără urme tăiate, devine și acesta destul de greoi.

Enjoy!

Banner