RECURS LA PREZENT. Ieșirea din labirint

in Opinii by
Banner

Prin definiție, labirintul este o construcție menită să țină captiv pe cel ce intră în ea datorită arhitecturii complicate în care a fost concepută, ieșirea din labirint fiind excepția fericită a regulii ce întronează captivitatea în interiorul acestuia.

La aproape 30 de ani de la ridicarea cortinei de fier, senzația cruntă care mă apasă este că noi, ca țară și indivizi, încă suntem captivi într-un labirint!

În decembrie 1989 am intrat, voioși nevoie mare, în acest labirint, nu mânați de dorința de a ajunge la un tărâm al făgăduinței ci, mai degrabă, fugind de trecutul ce ne apăsa teribil.

Ajunși în labirint am constatat că drumul nostru ca țară a copiat forma acestuia și a virat la stânga, apoi la dreapta, am mers pe el înainte crezând că mergem înapoi, am alergat când de fapt am stat, și apoi am luat-o din nou la dreapta, și iar la stânga și, de 30 de ani, tot experimentăm ieșirea din labirint, fiecare lider al  momentului, afirmând cu tărie că lui, și doar lui, i-a fost fost arătată, mesianic, calea spre lumină, unul spunând că a văzut „luminița de la capătul tunelului” când de fapt dioptriile ochelarilor nu-l puteau ajuta să vadă decât la doi pași în fața sa, altul, mai hâtru la vorbă, ne spunea că intrarea în Uniunea Europeană este ieșirea din labirint și, de fapt, a fost tot o scufundare în nisipuri mișcătoare!

Văzând toată această istorie a rătăcirii continue te întrebi dacă mai există speranță, dacă există cu adevărat ieșirea din labirint?

Cu siguranță ea există, însă firul Ariadnei nu ne poate fi de folos întrucât el ne-ar fi ajutat să ieșim din labirint, pe unde am intrat, ori, istoric, nu mai putem ajunge la aceeași etapă și, din fericire, ne lipsește acest fir pe care unii, mai nostalgici, îl regretă!

Și atunci cum putem ieși din labirint? Cine ne poate scoate din labirint?

Răspunsul este la îndemâna noastră, iar evidența lui face să trecem de prea multe ori pe lângă el fără să-i acordăm cuvenita valoare!

Ariadna l-a ajutat pe Tezeu să iasă din labirint pentru dragostea ce i-o purta!

Moise și-a condus poporul prin pustiul Egiptului mânat de credință!

Iată, dragii mei, plămada din care trebuie țesută mantia liderilor noștri, cele două fire de aur, Dragostea și Credința!

Nu har și întrupare mesianică, ci dragoste și credință față de cei ce-i conduci, acestea sunt scutul și pavăza ieșirii din labirint!

Banner