fbpx

Platformă de știri și opinii

Raluca Prună se dezice de PLUS

in Politică by

Raluca Prună declară că se ”desparte categoric de PLUS” și că nu înțelege de ce partidul condus de Dacian Cioloș ”intră captiv” într-un subiect ales de Oana Bogdan. Prună se referă la declarațiile făcute de Oana Bogdan referitoare la renunțarea benevolă la proprietate. “A insista și a repeta acest lucru (afirmațiile Oanei Bogdan-n.red.) e o persistare încrâncenată în greșeală, pe care din respect pentru oamenii din PLUS nu o voi califica”, scrie fostul ministru al Justiției, într-o postare pe facebook, pe care o prezentăm integral:

„Cred ca în România alunecăm in mod periculos în zone în care punem in discuție subiecte serioase, proprietatea de exemplu, prin discursuri neserioase și nesusținute de vreo statistica.

Poți fi Dragnea și poți propune azi ca soluție aprozare. Maine poate și Gostat’uri, alimentare și eventual prețuri controlate de stat. Nu intru în detalii. E în logica PSD sa alunece într-o deriva etatistă în care aprozarul e răspunsul la provocările satului global.

Mai surprinzător este sa fii Oana Bogdan și sa vorbești in numele PLUS despre provocările viitorului. Amestecarea primelor idei din Sapiens (vânători-culegători, care viețuiau în grup care le asigura de fapt supraviețuirea prin optimizarea accesului la resurse necesare in imediat – hrana, apărarea) cu forme de share economy de tip Uber e cel puțin surprinzătoare. A spune ca Uber ar fi o forma de renunțare la proprietate este o greșeală. Una de cunoaștere, dar una și mai mare de politica. A insista și a repeta acest lucru e o persistare încrâncenata în greșeală, pe care din respect pentru oamenii din PLUS nu o voi califica.

În ultimele săptămâni am fost întrebata dacă sunt de acord cu cele susținute de PLUS, prin Oana Bogdan. Evident ca nu pot fi de acord. Ma despart categoric de PLUS pe care nu îl înțeleg de ce intra captiv într-un subiect ales de Oana și care nu e ceea ce trebuie rezolvat in România. Problema României nu este renunțarea la proprietate, ci în primul rând repararea efectelor naționalizării – neterminata la aproape 30 de ani de post comunism. Asta as fi vrut sa aud de la PLUS in materia proprietății, ca jurist și ca votant. Apelul la statistici din Occident unde din ce in ce mai mulți oameni ar renunța la proprietate este de neidentificat în vreo statistica. Țara pe care Oana Bogdan și cu mine o cunoaștem bine, fals invocata ca exemplu de schimbare de paradigma asupra proprietății, este una in care procentul de proprietari a crescut mereu în ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari.

E păcat ca PLUS se lasă târât într-un asemenea subiect. E păcat de sutele de oameni care fac imaginea PLUS în moduri discrete și profesioniste, de tot efortul celor care am făcut cu putința PLUS și care nu ne putem regăsi în noua lui arhitectura. E păcat ca oamenii noi în politica nu înseamnă in primul rând sa ne ocupam fiecare de ceea ce ne pricepem sa facem. Un program politic este o oferta electorală. Și e bine sa fie clară, cu o viziune pe termen lung, cu argumente care sa țină și cu soluții credibile. Chestia cu Uber si belgienii care ar justifica un fel de renunțare la proprietate în România, printr-o alta maniera de a locui un spațiu, e atât de inexactă că nu poate fi considerată o oferta serioasă. Colocuirea este mai degrabă despre respectul celor care locuiesc împreuna un spațiu, nu despre renunțarea la proprietate. Ba mai mult, colocuirea presupune ca toți să ne purtăm ca niște ‘buni proprietari’ cu spațiul pe care îl locuim împreună.

PS A pune în discuție idei emise de o persoană, nu înseamnă a ataca persoană. A arăta că argumente și idei nu sunt fără fisură ține de o gândire critica, de un mod de a dezbate pentru a sublima idei care sa reziste criticii.”

Raluca Prună este membru fondator al Mișcării România Împreună, pe bazele căreia s-a construit ulterior partidul PLUS.

Banner

Ultimele stiri din Politică

Go to Top