fbpx

Platformă de știri și opinii

PSD DB: săptămână decisivă

in Analize/Politică by

Vineri, 15 martie, în prezența liderului social-democrat Liviu Dragnea, PSD Dâmbovița își va alege noul Birou Permanent Județean (BPJ). Se va încheia, astfel, interimatul conducerii desemnate de la Centru după debarcarea fostului președinte, senatorul Adrian Țuțuianu.

Cum PSD este un partid mare iar filiala locală este una dintre cele mai performante din țară, așteptările sunt pe măsura rezultatelor obținute de pesediștii dâmbovițeni. Tot mari sunt și aspirațiile candidaților pentru noul BPJ, mai ales că noua conducere va gestiona patru rânduri de alegeri. O răspundere uriașă, dar și posibile privilegii (candidaturi mai facile pentru diferitele poziții politice rezultate în urma celor doi ani electorali).

Deși pozițiile cheie par a fi bătute în cuie (Rovana Plumb-președinte, Corneliu Ștefan-președinte executiv, Cristian Stan-secretar executiv, Alexandru Oprea-președinte la Consiliul Județean), lucrurile sunt mai nuanțate. Este vorba și de influența (controlul) pe care cei patru o vor avea asupra membrilor noului BPJ. Tocmai de aceea se duce o luptă surdă pentru ca în Birou sa fie prezenți fideli ai fiecăruia dintre liderii menționați mai sus.

Rovana Plumb, prin candidatura la șefia organizației, elimină speculațiile privitoare la o posibilă renunțare la această functie. Cu siguranță, Rovana Plumb va candida la europarlamentare (de pe prima poziție pe lista PSD). Mai mult, este numele cel mai vehiculat pentru pozitia de Comisar ce va reveni României în viitorul Executiv european. Cu toate acestea, Rovana Plumb nu va renunța la șefia organizației dâmbovițene a partidului. Ea candidează din poziția de ministru și este unul dintre cei mai carismatici și mediatizați lideri naționali ai partidului.

Și pentru că va fi ocupată în mare măsură cu activitățile ce vor decurge din demnitățile viitoare, își securizează poziția la Dâmbovița prin prezența fiului său, Andrei Plumb în noul BPJ. Acesta a fost deja desemnat ca responsabil pentru campania de la europarlamentare. Plumb jr. și-a creat deja un grup de influență format din vechii colaboratori sau prieteni. Este prezent, de asemenea, la mai multe întâlniri cu primarii PSD din județ.

Corneliu Ștefan candidează la funcția de președinte executiv. Tânăr și cu mari aspirații politice, deputatul Ștefan este foarte prezent în viața partidului, dar și în spațiul public. Beneficiază de un marketing bine pus la punct, este consiliat de socrul său, Gheorghe Ana (unul dintre vechii lideri social-democrați dâmbovițeni) și este îndrăgit de mai mulți primari. Este apropiat de multe persoane influente din zona societății civile. Este de urmărit câte persoane va reuși să-și impună în noul BPJ.

Cristian Stan a fost unul dintre apropiații lui Adrian Țuțuianu. De aici și unele suspiciuni și o anumită neîncredere. Primarul Târgoviștei are, în schimb, și atuuri puternice. Este primar în funcție (fără un posibil contracandidat de anvergură identificat până în prezent pentru viitoarele alegeri locale). Are notorietatea ce decurge din funcția deținută. La fel ca Ștefan, are o strategie de comunicare eficientă. Surse din partid spun că și-a negociat deja viitoarea candidatură pentru Primărie, cu anumite condiții: să rămână secretar executiv și să aibă libertatea de a-și alege colaboratorii de la primărie (în special viceprimarii). I se mai reproșează că nu va avea timp să gestioneze treburile partidului.

Alexandru Oprea este unul dintre artizanii excluderii lui Țuțuianu din partid. Asta înseamnă că noul establishment îi este oarecum dator. Dorește sa revină la conducerea Consiliului Județean. Numai că birocrația din partid (sau alte motive…) încetinește acest demers. Excluderea lui Daniel Comănescu din partid nu a fost încă validată de Comitetul Executiv Național pe motiv că…s-a pierdut dosarul (sic!). Cert este că Alexandru Oprea și-a cam pierdut răbdarea. Pe de altă parte, mai toți consideră că are calitățile necesare pentru conducerea Consiliului Județean.

Vom vedea ce se va întâmpla vineri. Este foarte posibil ca PSD Dâmbovița să treacă de la un leadership autocratic la unul dinastic.

Banner

Ultimele stiri din Analize

Go to Top