fbpx

Platformă de știri și opinii

Garda de Mediu, amendă de 150.000 lei pentru C.O.S

in Actualitate by

Amendă usturătoare pentru Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște! Semnalele din presa dâmbovițeană au determinat o reacție promptă a Comisariatului Gărzii de Mediu.

Pe contul de Facebook al instituției a fost publicat un comunicat de presă prin care se face cunoscută decizia Gărzii Naționale de Mediu de a sancționa compania târgovișteană pentru ”accidentul” care a provocat o poluare masivă în municipiu și în împrejurimi.

”În data de 17.02.2019, la Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște a avut loc un incident de mediu care a generat o poluare atmosferică semnificativă. Întrucât societatea era, deja, monitorizată de comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Dâmbovița, aceștia au desfășurat un nou control la societatea respectivă, pentru verificarea condițiilor în care s-a produs poluarea.

Acțiunea de control, finalizată în 22.02.2019, a relevat faptul că incidentul s-a produs în urma unei defecțiuni tehnice care a survenit la instalația de desprăfuire Techint. Ca urmare a acestei defecțiuni, instalația de desprăfuire a cuptorului EBT nu a mai funcționat în parametrii normali, fapt ce a condus la emisii semnificative de pulberi în atmosferă (sub forma de emisii difuze).

COS Târgoviște SA a notificat Garda Națională de Mediu – CJ Dâmbovița și Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița după 24 ore de la producerea incidentului, fapt care reprezintă încălcarea prevederilor Autorizației Integrate de Mediu nr. 5/18.02.2013.

Potrivit măsurii stabilite de comisarii GNM, în timpul unui control anterior, „orice avarie, accident/incident de mediu, opriri/porniri ale instalațiilor care au legătură cu mediul, vor fi anunțate la GNM – CJ Dâmbovița și APM Dâmbovița, în termen de maxim o oră de la producere”.

Ca urmare a celor constatate de comisarii GNM, COS Târgoviște SA a fost sancționată cu două amenzi, în valoare totală de 150.000 de lei, pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în autorizația de mediu, respectiv pentru nerealizarea, în totalitate și la termen, a măsurilor stabilite în urma controalelor anterioare.

Totodată, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Dâmbovița a transmis, către Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița, o notificare prealabilă în vederea suspendării Autorizației integrate de mediu nr. 5/18.02.2013, revizuită în data de 03.10.2016, ca urmare a nerespectării prevederilor acesteia.”

Comunicatul Gărzii Naționale de mediu este însoțit și de fotografii care ilustrează poluarea de care se face vinovată compania

 

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top