Calcule politice dâmbovițene

in Opinii by
Banner

În mod evident, plecarea lui Adrian Țuțuianu din fruntea PSD Dâmbovița implică serioase reașezări politice în județul nostru în perspectiva anilor electorali 2019 respectiv 2020.

Astăzi, avem un PSD cu Rovana Plumb în frunte și un Birou Județean obedient, făcut la comandă pentru a duce la final executarea politică a lui Daniel Comănescu.

Legat de Daniel Comănescu, aș fi extrem de prudent în a emite judecăți de valoare. În fond, vorbim despre un partid politic care deține o largă majoritate în Consiliul Județean și este firesc să-și folosească majoritatea conferită prin votul electoratului în 2016 așa cum crede de cuviință. Aici aș avea însă un amendament.

Haide să renunțăm pentru totdeauna la clișeul afișat de fiecare dată când se constituie Consiliul Județean: ‘’noi suntem trimiși aici de către cetățeni să facem administrație, nu politică!’’

Pe cine vrem să păcălim?! E politică la sânge în toate. În vara lui 2016 Alexandru Oprea a devenit Președinte al C.J. cât se poate de politic.

La fel, au fost aleși doi vicepreședinți tot cât se poate de politic. PSD și-a pus oamenii în aceste funcții folosind pârghia majorității în Consiliu. N-a fost vorba absolut deloc de administrație, ci de politică.

N-au ținut cont, în 2016, că există în Consiliul Județean PNL. Doar în iarna lui 2018, când era nevoie de niște voturi pe acolo, tot din anumite calcule politice.

Cred că astăzi PSD Dâmbovița se află în situația de a ține cu dinții de poziția Rovanei Plumb ca președinte de filială. O eventuală plecare a ei după alegerile europarlamentare ar deschide o luptă pentru putere într-o organizație care este nevoită să-și calculeze atent pașii în continuare. Când spun asta, mă gândesc la atitudinea primarilor PSD, care sunt cu gândurile împrăștiate în mai multe direcții, ținând cont că la anul au loc alegeri locale.

Testul europarlamentarelor din mai 2019 va fi unul decisiv în perspectiva localelor. Pe unde vom regăsi prezența unor actuali primari PSD care posedă o mare abilitate de orientare politică. Ori, în aceste condiții, PSD Dâmbovița nu are timp de lupte pentru șefia filialei.

În acest timp, Adrian Țuțuianu bântuie prin județ sub stindardul ‘’PRO România’’, mânat de orgoliu și ambiții fără limite.

Vorbim despre ‘’PRO România’’, care așează la aceeași masă un conglomerat de oameni politici plimbați prin mai multe cuiburi politice. Sunt motivați de multe dorințe și ambiții. Unii de răzbunare împotriva PSD, alții să apuce anul 2020 cât mai bine poziționați în perspectiva alegerilor locale.

Rămâne de văzut care vor fi rezultatele zbaterilor lui Țuțuianu prin județ. El se află astăzi în situația lui Florin Popescu din toamna anului 2007, când, înainte de europarlamentare se lupta pentru a impune pe scena politică un partid nou, PLD. Să ne amintim cine a făcut atunci diferența. Primarii PNL au jucat fals și PLD a obținut un scor remarcabil.

Se va întâmpla oare la fel în mai 2019?

Adică demersurile lui Adrian Țuțuianu să-i farmece pe unii primari PSD în asemenea hal încât să-i dea dureri de cap Rovanei Plumb?

Mai avem puțin de așteptat până în mai 2019, când vom sta cu hârtiile în față și vom vedea dacă Rovana Plumb a judecat corect susținând pe Alexandru Oprea pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean.

PNL Dâmbovița se prezintă în debutul anului 2019 cu un președinte de filială proaspăt ales în fruntea organizației, Virgil Guran.

Este un lider chemat să aducă liniște și echilibru într-o filială suficient de dezbinată în ultimii ani. A început prin a încerca să restabilească ordinea în câteva Organizații locale în care tensiunea nu făcea bine PNL.

Pot fi acuzat de subiectivism, dar sunt optimist și privesc cu încredere alegerile europarlamentare din perspectiva PNL în județul Dâmbovița. În mod evident, adversarii politici au tendința de a aduce în derizoriu tot ceea ce se întâmplă în PNL. În paralel, mai există și unele cozi de topor care tropăie pe margine și arată cu degetul așteptând eșecul PNL în europarlamentare, dorind să râdă superior și să-și manifeste o suficiență debilă menită să le întărească statutul de chibiți eterni.

Pricopsit cu doi parlamentari de conjunctură, la capitolul vizibilitate este destul de greu pentru PNL să impresioneze. Rămân vitale organizațiile locale chemate să se implice semnificativ în luna mai.

La final, câteva considerații și despre ALDE Dâmbovița. O organizație fără reprezentare politică la nivelul Consiliului Județean, care dă din coate prin câțiva lideri locali care o duc bine pentru că ALDE susține Guvernul Dăncilă.

Cât privește prezența lor în spațiul public dâmbovițean, ea se rezumă la câte o conferință de presă cu teme trimise de la centru.

Despre USR Dâmbovița nu se pot spune prea multe. Este inexistentă. Anticipez un rezultat bun la europarlamentare din motive de facebook și televiziuni naționale.

Mă opresc aici, deocamdată, cu promisiunea că voi reveni în funcție de noutățile care vor apărea.

Cu speranța că până data viitoare nu se va pune în practică zvonul care-l privește pe priceputul director de la Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina, vă doresc zile cât mai luminoase și liniștite.

 

Gabriel Plaiașu a fost deputat liberal. În prezent este consilier județean și secretar general al PNL Dâmbovița

Banner