RECURS LA PREZENT. Umbre bolnave

in Opinii by
Banner

Târgoviștea la pas nu este un slogan, nici un concept abstract, este pur și simplu un fapt cotidian în care, străbătând pe jos firele întortocheate ale străzilor și gândurilor, poți auzi respirația flămândă a orașului.

Rece și anonim, prin configurația lui multiplicată la infinit, un panou publicitar găzduiește un afiș cu un bărbat grizonant, cu zâmbet larg, cuceritor, sclipitor care adresează o invitație la o serie de conferințe peste titlurile cărora trec indiferent, însă ultima îmi fulgerează mintea, paralizându-mă!

Înmărmurit, citesc, recitesc și de fiecare dată nu sunt sigur dacă nu cumva mi-a scăpat ceva, moment în care, buimac, reiau lectura afișului!

După câteva încercări constat că nu fac nici o greșeală! Da! Potrivit afișului, târgoviștenii sunt invitați la o serie de prelegeri, iar în finalul invitației, după consultații, inițieri, publicul este invitat să participe la un „CURS VINDECAREA UMBREI”! (Am citat exact!)

Nu te mira, cititorule!  Mirarea ta a fost și a mea, iar realitatea mi-a dovedit că anunțul nu conține nicio greșeală!

Într-o societate în care sub dezideratul mercantilismului ieftin, în ambalaje poleite, ni se vând suplimente alimentare care ne tonifică, geluri minune, extracte de melci, scoici, pești și alte lighioane, medicamente care fac câte o bunicuță să sară ca arsă din scaun și să alerge ca lovită de streche, într-o societate în care toți vrem să arătăm la fel, asemeni unor figurine egiptene, într-o societate unde la fiecare pas ni se mai propune o dietă, o cură de detoxifiere, nu mai știu ce operație estetică, unde totul ni se oferă în numele sănătății, tonifierii, întineririi și vindecării corpului, în această societate de ce nu ni s-ar propune și o vindecare a umbrei? După ce ai epuizat toate procedurile chirurgicale și ai golit două rafturi de extracte de „nu știu ce”, cu aromă de „nu știu care” și poțiuni magice, e funny să-ți îndrepți atenția și asupra umbrei!

În acest context, anunțul nu mai este deloc nefiresc și trebuie primit cu aplauze îndelungate, ca fiind de o actualitate și o necesitate stringente!

Dragii mei cititori, dictonul latin spune „Mens sana in corpore sano!”

În goana noastră nebună poate am uitat ordinea în care au fost enumerate cele două entități ce trebuie să fie sănătoase! Deci, „Minte sănătoasă, în corp sănătos!” , aceasta este ordinea de precădere, întâi mintea sănătoasă și apoi corpul sănătos!

Ce folos îi este omului un corp sănătos, dacă mintea este bolnavă?

Cum putem distorsiona atât de mult realitatea acceptând, iată, cursuri de vindecare a umbrei?

Până unde putem coborî bariera bunului simț?

Cât ne va mai permite trupul să ne prefacem și să ne mințim că totul este în regulă, că umbra are și ea nevoile ei, destinul ei? Cât?

Dacă nu ne trezim la realitate, dacă nu ieșim din această hibernare morală, dacă nu ne vom regăsi prin cotloanele întunecate ale sufletului nostru dreapta credință, conștiința de sine, atunci, în mod firesc, va trebui să mergem la un „Curs de vindecare a umbrei”, pentru că atunci nu vom mai fi decât UMBRE BOLNAVE.

 

 

Banner