fbpx

Platformă de știri și opinii

Târgoviște: Oraș „sovietic” vs. oraș istoric

in Administrație/Politică by

Dacă pe târgovișteni i-ai întreba unde se află cartierele „Constantin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu sau Mihai Viteazul” probabil că te-ar privi, în cel mai bun caz, cu îngăduința celui ce privește un semen lovit de cine știe ce afecțiune.

Asta pentru că Târgoviștea este construită, în cea mai mare parte, după modelul sovietic al (micro)raioanelor, chiar dacă își revendică titlul de oraș istoric.

În percepția colectivă, identificarea zonelor urbane târgoviștene nu poate fi făcută altfel decât prin denumirea unui microraion (de la 1 la 12), așa cum este, oficial , statuată identificarea cartierelor orașului. „Să schimbăm percepția, chiar dacă timp de trei decenii nu am găsit timpul necesar a face asta”. Asta vor liberalii târgovișteni. Mai bine spus asta propune liberalul Honorius Moțoc, profesor de istorie dar și consilier local în vechea cetate de scaun a Țării Românești.

Într-o conferință de presă, organizată special pentru a anunța inițiativa, H.Moțoc și A. Cotinescu, noul președinte al liberalilor târgovișteni, au pus în discuție subiectul. Cât de utilă este inițiativa, cât de probabil este succesul demersului sau, pentru a păstra semnele timpului, care ar fi urgența? Rămâne ca doar timpul să ofere un răspuns. (vezi video, prof.Honorius Moțoc, vorbind despre inițiativă)

În ceea ce privește schimbarea denumirii cartierelor și trecerea, de la sovieticul „raion”, la identificarea prin personaje istorice (n.r. exemplu- Micro 2-Neagoe Basarab, Micro 3-Matei Basarab, Micro 4- Radu cel Mare, Micro 5-Constantin Brâncoveanu, Micro  6- Tudor Vladimirescu, Micro 8- Mircea cel Bătrân, etc) liberalii ar vrea o consultare publică, atât cu târgoviștenii cât și cu actuala administrație locală (n.m. o administrație social-democrată, prin apartenența majorității la PSD).

În cazul în care se va întâmpla, dacă se va întâmpla vreodată, această schimbare, liberalii ar trebui să fie pregătiți și de eventualitatea în care paternitatea ideii să fie atribuită altora. „C-așa-i în tenis!”

Banner

2 Comments

  1. și pe prostia asta (pe cei din #2 și #3 cum o să-i învețe care de ce Basarab ține?) liberalii târgovișteni vor vot?
    eu îl dau dacă schimbă și numele străzilor cu numere, dar să fie numere latine ca să nu se confunde cu numerele arabe de la case
    creier au, minte ce le mai trebuie?

  2. Cel mai greu este de schimbat e mentalitatea. Trecerea de la „mahalalele” turcesti la „cartierele ” latine prin intermediul „microraioanelor” sovietice ca urmare a unor proceduri democratice si insusite de PNL (vezi si N-ul ) trebuie bine.. desbatuta…pentru a fi acceptat de toti „mosii”!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Prin postarea acestui comentariu esti de acord cu politica de confidentialitate Detalii aici

Ultimele stiri din Administrație

Go to Top