fbpx

Platformă de știri și opinii

Caracota, întrebare pentru R. Plumb

in Parlament by
Banner

Prin prerogativele oferite de funcție, senatorul liberal Iancu Caracota a adresat o întrebare ministrului interimar al Educației, Rovana Plumb, privitoare la colectarea selectivă a deşeurilor în unităţile şcolare.

„Legea nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice, obligă toate instituţiile din ţara noastră să elaboreze un plan de măsuri privind colectarea selectivă a propriilor deșeuri, dar şi să doteze fiecare birou/incintă al/a instituției publice cu cele 3 recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor.Totodată, acestea sunt obligate să raporteze lunar către Agenţia Naţională de Mediu cantităţile de deșeuri colectate selectiv.

Pe acest fond, am solicitat Ministerului Mediului să-mi prezinte numărul unităţilor şcolare care au raportat cantităţile de deșeuri colectate. Astfel, în anul 2016 au raportat doar 181 unităţi şcolare (şcoli, grădiniţe, universităţi), iar în anul 2017 – 176 de unităţi şcolare.

În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu managerii unităţilor şcolare, am aflat că prevederile Legii 132/2010 sunt slab aplicate din cauza costurilor ridicate pe care le presupune achiziţionarea recipientelor necesare colectării selective. Pentru a corecta această situaţie, am iniţiat modificarea şi completarea Legii nr. 132/2010, în sensul introducerii obligativității dotării de către autorităţile locale a tuturor unităţilor şcolare din administrare cu pubele colorate şi inscripţionate corespunzător,  pentru colectarea selectivă la sursă a deşeurilor.

Doamnă ministru, având în vedere că în prezent doar 1% din şcolile din România colectează selectiv deşeurile la sursă, dar şi necesitatea formării practice a unei culturi ecologice în rândul viitoarelor generaţii, prin conștientizarea și promovarea, în rândul elevilor, a importanței protejării mediului și a grijii față de natură, vă rog respectuos să-mi comunicaţi punctul dumneavoastră de vedere cu privire la oportunitatea acestor modificări legislative, dar şi disponibilitatea de a susţine acest demers legislativ”, se arată în întrebarea adresată de senatorul Iancu Caracota ministrului Rovana Plumb.

Banner

Ultimele stiri din Parlament

Go to Top