fbpx

Platformă de știri și opinii

Caracota: populația va face frigul!

in Actualitate/Parlament by
Banner

Se întrevede o nouă criză a lemnului de foc iar o parte din populație va face frigul iarna aceasta, este de părere Iancu Caracota, senator al PNL.

Într-un comunicat de presă, senatorul dâmbovițean consideră că Guvernul este incapabil și anul acesta să rezolve problema lemnelor de foc pentru populație. În România, aproape jumătate (47%) din totalul gospodăriilor utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire, iar îngrijorător este faptul că autoritățile nu pot asigura lemnul necesar oamenilor.

Se cunoaște faptul că necesarul de lemn de foc este de aproximativ 7 milioane mc în fiecare an, din care Romsilva poate asigura până la 4,5 milioane mc, iar diferența de aproximativ 2,5 milioane mc trebuie furnizată de ceilalți administratori sau deținători de pădure din România.  Anul acesta este o situație mult mai dificilă în raport cu anii trecuți din cauza problemelor administrative, în principal de la Romsilva, unde conducerea a fost decapitată în pragul iernii. Această decizie a ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, creează un blocaj decizional la Romsilva și  premisele unei noi crize a lemnului de foc.

Lipsa  previzibilă a cantităților necesare de lemn va pune presiune asupra  prețului de achiziție și astfel populația va putea cumpăra cu dificultate lemnele. Deși prețul pornește direct din pădure de la aproximativ 150 lei/mc, el va ajunge în curțile oamenilor la 500 – 550 lei/mc, uneori chiar și mai mult.

În calitate de senator, cer Ministerului Apelor și Pădurilor să identifice soluții urgente  de sprijin pentru populație, astfel încât aprovizionarea cu lemn de foc să fie constantă, facilă și, mai ales, la un preț accesibil.

PNL a depus, la Parlament, o moțiune simplă împotriva ministrului Ioan Deneș, însă nu mă aștept ca parlamentarii Puterii, chiar și cei nemulțumiți de activitatea lui Deneș, să-i dea un vot de blam. Aleșii PSD-ALDE au preferat, de fiecare dată când Opoziția a depus o moțiune justificată și bine argumentată, să apere prin vot interesul de partid, și nu interesul cetățenilor care i-au votat”, se arată în comunicatul remis presei de senatorul Iancu Caracota.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top