fbpx

Platformă de știri și opinii

CCR: zi decisivă pentru Codul penal

in Actualitate/Justiție by

Curtea Constituţională continuă astăzi discuțiile la sesizările de neconstituţionalitate a legii pentru modificarea Codului Penal depuse de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL, PMP, USR şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dezbaterile pe această temă, începute ieri, au fost amânate de două ori până acum. „Având nevoie de timp pentru a delibera, Curtea Constituțională a dispus continuarea dezbaterilor pentru data de 25 octombrie 2018”, a anunțat CCR printr-un comunicat de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, în 25 iulie, Curtea Constituţională asupra legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. În sesizarea către CCR, preşedintele arăta că ambele legi au fost adoptate de Parlament cu încălcarea Constituţiei şi conţin mai multe prevederi neconstituţionale.

De asemenea, deputaţii PNL, USR şi PMP solicită Curţii să constate că legea este neconstituţională în ansamblul ei deoarece Parlamentul a procedat la adoptarea acesteia cu încălcarea dispoziţiilor  din mai multe articole din lege. Opoziţia susţine că dispoziţiile propuse sunt de natură să încurajeze actele de corupție la nivelul demnitarilor şi magistraţilor şi să aibă repercusiuni grave asupra procesului de legiferare şi de justiţie, vulnerabilizând cele trei puteri fundamentale în stat: legislativă, executivă (în componenta emiterii de acte normative) şi judecătorească.

Și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională cu privire la aspectele de neconstituţionalitate cuprinse în legea de modificare a Codului penal. În hotărârea de sesizare a Curţii Constituţionale se arată, printre altele, că în modificările aduse art. 297 alin. (1) din Codul penal, referitor la abuzul în serviciu, legiuitorul a introdus condiţia ca fapta să fie săvârşită „în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II inclusiv un folos material necuvenit”, restrângând semnificativ sfera de aplicare a normei de incriminare.

Banner

1 Comment

  1. acum cînd scriu rezultatul se știe dar nu aplaud, mă întreb scîrbit despre ce stat de drept mai vorbeam dacă această coaliție nu speria axa Bruxelles-Strasburg-Veneția.
    oricum noua curte constituțională de partid a șubrezit bine firavul stat de drept înfiripat.
    demokratura instalată după mai 2012 i-a permis azi condamnatului penal, omul trei în stat!, să mai facă o glumiță de șoim al patriei declarînd că în opinia sa infracţiunea abuzului în serviciu din CP ar trebui extinsă şi pentru… bășitul (n.m.) în public.
    mai trist, după mine, este că nu avem președinte de țară… 🙁

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Prin postarea acestui comentariu esti de acord cu politica de confidentialitate Detalii aici

Ultimele stiri din Actualitate

Comănescu, greu de ucis

Noua conducere a PSD Dâmbovița are ca principal obiectiv, pentru următoarea perioadă,
Go to Top