Dâmbovița, ”sat” fără câini!

in Administrație/Justiție by
Banner

Deși de mai bine de 20 de ani este ”domeniu prioritar” în Dâmbovița, turismul se dovedește a fi cu totul irelevant între preocupările autorităților locale și județene.

În ultimii 15-16 ani s-au cheltuit sume enorme pentru tot felul de studii și de proiecte care ar fi avut ca finalitate dezvoltarea zonei montane a județului – începând cu grandiosul proiect ”Superschi în Carpați”, promovat pe vremea lui Adrian Năstase și terminând cu investițiile în modernizarea infrastructurii rutiere din zonă, dar și a peșterii Ialomiței, în ultimii ani. Cu toate acestea, autoritățile locale din Moroeni și cele de la CJ Dâmbovița, par a fi într-o stare de catalepsie, când vine vorba de Padina-Peștera.

Gurile rele spun că la mijloc ar fi interese politice, conducătorii județului nedorind să deranjeze interese economice de milioane – zeci, sute de milioane – de euro pe care unii le au în stațiunile de pe Valea Prahovei. În viziunea acelora, dezvoltarea turismului în Dâmbovița ar putea să elimine monopolul vacanțelor la munte, reducând, astfel, câștigurile mafiei din turism. Ori, așa ceva ”nu se face”, când interesele economice se întrepătrund cu cele politice.

Cert este că Stațiunea de interes național Peștera Padina este, probabil singura zonă din țară în care îți poți permite să distrugi, să poluezi, să pârjolești pădurea și pajiștile montane, chiar sub… ”cașchetele” autorităților, fără să riști vreun deranj, nici vorbă să fii sancționat potrivit legilor care, pentru astfel de fapte, prevede sancțiuni usturătoare. Și să nu uităm că se întâmplă într-un Parc natural PROTEJAT!

Dacă despre haosul din zona montană am tot scris, prezentând imagini scandaloase despre mizeria pe care ”turiștii” o lasă în urma lor profitând de nepăsarea autorităților, revenim cu o nouă dovadă a faptului că ÎN DÂMBOVIȚA LEGEA ESTE FACULTATIVĂ. Sau, mai bine spus, o respectă doar fraierii, băieții deștepți putând face orice. Fără teamă de pedeapsă.

Ne-am fi așteptat ca Legea să domnească în zona Peștera Padina, nu de alta, dar tocmai ce a fost declarată Stațiune de interes național, este situată în inima Parcului Natural Bucegi și beneficiază și de o secție de jandarmi montani care, teoretic, ar trebui, în primul rând, să vegheze la respectarea legii, abia mai apoi să scoată din șanț mașinile turiștilor-șoferi imprudenți. În ciuda acestor elemente, fărădelegea, haosul, bunul-plac și distrugerea fără milă a mediului continuă fără nicio reacție din partea autorităților. Mai nou, cei care exploatează masa lemnoasă din zonă, își permit să blocheze drumul de acces fără nicio jenă, deși comit cu bună știință o ilegalitate.

O astfel de întâmplare este relatată de președintele Asociației Turistice Peștera-Padina, Valentin Calcan și distribuită pe facebook.

”Vineri 18 mai 2018 ora 16:30. Drumul spre Peștera Padina este blocat pe contur lac Bolboci pentru că….se taie #pădurea ! Chiar dacă legea nu permite, încărcarea materialului lemnos se face direct în drum prin blocarea traficului turiștilor. La întrebarea mea de ce au blocat drumul, răspunsul “șefului” a fost acesta : “ Dacă-ți cădea un bolovan pe drum, pe unde treceai?” . Nu m-am prins dacă-mi sugerează ceva sau nu, dar eu tot cred că aici, în Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera Padina, oricine poate face orice! Valentin Calcan – Asociația Turistica Peștera Padina”

Nu este prima dată când reprezentanții Asociației Peștera-Padina semnalează fapte care pun serios sub semnul întrebării felul în care autoritățile înțeleg să respecte legea. După cum nu este prima dată când autoritățile se fac că plouă.

Lipsa de reacție a celor care ar trebui să vegheze la respectarea legii (nu avem pretenția că ar putea înțelege mai mult!) este cel puțin suspectă, alimentând zvonurile despre o frăție a penalilor care ar avea ca țintă sabotarea turismului montan dâmbovițean, miza fiind uriașă.

Chiar dacă respingem astfel de zvonuri ca fiind… incredibile, constatăm că nici Primăria Moroeni, nici Consiliul Județean Dâmbovița, nici administrația Parcului Natural Bucegi și nici jandarmeria nu mișcă un deget pentru impunerea legalității, absolut inadmisibil într-o țară care se pretinde a fi stat de drept. Deși, vorba unuia: ”cu așa conducători, ce-ai vrea? Corb la corbu nu scoate ochii!”

Banner